Oniks
Mermer dendiğinde sektörde yer alan lider marka Marble sayesinde evlerinizi, işletmelerinizi ya da ofislerinizi özel bir mermer çeşidi olan oniks taşlarıyla altın ışıltılarıyla bezemek şimdilerde hiç de zor değil. ‘Onyks’ aslında Yunanca’da tırnak anlamına gelen bir kelimedir. Türkçeye ‘Oniks’ şeklinde girmiştir. Kireçtaşı /dolomitin ısı, basınç ve sulu çözeltilerin etkisiyle başkalaşıma uğraması sonucu ortaya çıkan kayaç türleri genel olarak mermer adıyla tanımlanır. Oniks, 4 ana gruba ayrılan mermer çeşitlerinden biridir. Doğal taşlardan Oniks taşı, yapı malzemeleri arasında dünyada çok tercih edilen taşlarındadır. Özel bir kalsedon türevi olan Onyx taşı; yer altı sıcak sularının kaynamasıyla kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, bakır, demir oksit ve florin minerallerinin mixiyle oluşur
Oniks mermeri, kalsiyum karbonatlı soğuk kaynak sularının çökeltisiyle oluşur. Görünüşünde ki kristalize ve saydam yapısıyla farklı mermer türlerinden ayrılabilir. Oniks ışığı geçirebilirken, mermerlerde sadece saydamlık mevcuttur ve ışık geçirgenliği yoktur. Oniks mermerlerinin diğer mermer türlerine göre daha sert bir yapıları vardır. Bu nedenle işlenmeleri daha zordur. Genellikle beyaz, yeşil, sarı ve kırmızı renkleriyle doğada bulunabilir.
Oniks mermeri işlenirken 4 aşama da şekillendirilir.
Oniks mermeri, kalsiyum karbonatlı soğuk kaynak sularının çökeltisiyle oluşur. Görünüşünde ki kristalize ve saydam yapısıyla farklı mermer türlerinden ayrılabilir. Oniks ışığı geçirebilirken, mermerlerde sadece saydamlık mevcuttur ve ışık geçirgenliği yoktur. Oniks mermerlerinin diğer mermer türlerine göre daha sert bir yapıları vardır. Bu nedenle işlenmeleri daha zordur. Genellikle beyaz, yeşil, sarı ve kırmızı renkleriyle doğada bulunabilir.
Oniks mermeri işlenirken 4 aşama da şekillendirilir.
1 – kesme
2 – şekillendirme
3 – parlatma
4 – cilalama
Oniks Nasıl İşlenir?
Mermer döşeme elemanlarından biri olan oniks mermeri ilk aşamada, bloklar halinde atölyelere girer. İlk iş olarak uygun büyüklüklerde kesilir. Kesim sırasında dairesel elmas uçlu testereler kullanılır. Burada oluşan ısıyı önlemek amacıyla elmas kesiciye su gönderilir.Oniks taşının şekillendirmesiyse tornada yapılmaktadır. Taş öncelikle takozlarla işleme hazırlanır. Dönen tezgahta taş şekillendirilmeye başlanır. Bu işlem tamamen profesyonellik gerektirir. Ek olarak şekillendirme sırasında; madırga, çarpacak, murç, arda, gönye, pergel, delgi tığı, keski, törpü, eğe gibi aletlerden de yararlanılır.
Mermer ocaklarından elde edilen oniks taşı, parlatma işlemi için ayrı bir tornaya geçilir. Bu esnada taş kırılmalarını önlemek için küçük tahta desteklerle tornaya yapıştırılır. Burada karbon taşı ve su zımparası kullanılır.
Cilalama: ortaya çıkan ürünün parlak bir görünüm kazanması için yapılır. Bu işlem eskiden kalay, kurşun, cıva ve oksalik asit karışımı bir madde ile yapılıyorken şimdilerde genellikle oksalik asit kullanılmaktadır. Dilerseniz siz de ev ve iş yeri dekorasyonlarınızda efektif görünümler sergileyen oniks mermerlerinden yararlanarak sadece sizin mekanlarınızda yer alabilecek exclusive görünümler yaratabilirsiniz. Bunun için Hurok Marble ürünleri profesyonel tasarımlarıyla seçimlerinizi bekliyor.
Oniks Çeşitleri
Oniks taşı tamamen doğal olması dolayısıyla insan sağlığı üzerinde asla olumsuz bir durum oluşturmaz. Silisyum mineralleri içeren bu taşa akik taşı da denebilmektedir. Fakat bizim burada sözünü ettiğimiz yapı malzemesi ise oniks yapı mermeridir. Soğuk su kaynaklarında bulunan kalsiyum karbonatın çökmesiyle oluşan bir kayaç türevidir. Evinizde ışıltılı mermer döşeme stilleri yaratmak konusunda mahir bir taştır.
Oniksle Neler Yapılabilir?
Oniks mermer sayesinde; mekanlarda albenili ve ışıltılı sütunlar, oniks duvar kaplamaları, şömineler, mermer masa, takı, süs eşyaları, vazo biblolar ya da satranç takımları yapılabilir. Özel tasarımlar dendiğindeyse bu doğal taş biçilmiş kaftandır. Oniks mermerini diğer doğal taşlardan ayıran özelliğiyse kayaçlardan farklı olan tuz oranıdır. Oldukça tuzlu bir ortamda oluşur, geç çökelmesi sayesinde daha fazla kristalize olur. O altınımsı mükemmel rengiyse bu sayede ortaya çıkmaktadır. Kristalize olan ve aynı zamanda ışığı geçirme kapasitesi yüksek oniksler, muhteşem görüntüleri sayesinde en fazla tercih edilen doğal taşlardan olmaktadır.
Ülkemizde Afyon ve Kapadokya bölgesinde bulunan Oniks, Marble mermer fabrikası nın donanımlı tesislerinde de özenle işlenerek sanat eserlerine dönüştürülmektedir. Bildiğimiz mermerden oldukça farklı bir görünüme ve alaşıma sahip olan oniksi mermerden ayırt etmek kimi zaman çok zor olabilir. Yarı saydam olan oniks ışığı geçirgen özelliğe sahipken, mermer ışığı geçiremez. Mermer yeryüzüne daha yakın katmanlarda bulunabiliyorken, onyx taşı çok daha derin katmanlarda bulunmaktadır. Renklerinin farklılığıysa onikse değer katar.
Antik Yunan ve Roma‘da oldukça popüler olan Onyx adını Roma mitolojisinde yer alan güzellik tanrıçasından alır. Mohs cetvelinde 7.0 ‘lık dereceye denk gelen sert bir taştır. Öte yandan insan ilişkilerini dengelediği, sağlıklı iletişim sağladığı, ihtiyaç duyulan enerjiyi insana sağladığı konusunda da iyi enerji salınımladığı açıklanan oniksin zihin bulanıklığını giderdiği de açıklanmaktadır. Örneğin mat gri durumundaki Onyx taşı, bazı taş işlemeleri neticesinde kahverengimsi siyah görünümlü siyah oniksede dönüştürülebilir. Dilerseniz siz de mekanlarınızda oniks taşlarının altınımsı ışık yansımalarından yaralanarak saraylara yakışır dekorasyon efektleri yaratabilirsiniz.