Dünden Bugüne Mermerin Tarihi

İnşaat alanından, dekorasyona, güzel sanatlara kadar kullanım alanı fazla olan mermerin dünden bugüne değişimini inleyeceğiz. Bu tarihi doğal taşın bulunuşu oldukça eski yıllara dayanmaktadır. Ülkemizde Efes kazılarında M.S. 2. yüzyılda doğal taş tarihinde blok kesiminde kullanılan ilk lamalı katrak bulunmuştur.

Yine Selçuk (İzmir) yakınlarında antik ocaklarda tel kesmenin ilk prototipinin izine rastlanılmıştır. Bu bulgular bize Türkiye topraklarında yaklaşık 2000 yıldır doğal mermer işletme teknolojisinin dolayısıyla mermerciliğin varlığını ispatlar.

Mermer üretiminde, Marmara Adası ve Afyon-İscehisar Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bütün Akdeniz ülkelerine mermer ihraç eden önemli merkezler konumundaydı. Doğal taşların yapı ve dekorasyon malzemesi olarak kullanılmaya başlanması dünyada, traverten, doğal taş üretimini artırmıştır.

Mermerin Gelişimi

Üretimdeki artışa paralel olarak kullanılan teknoloji de gün geçtikçe gelişmektedir. Doğal mermer ile yapılan inşaat malzemelerinin mimar ve dekorasyoncular tarafından daha fazla tercih edilmesi ve fiyatların diğer yapay suni malzemelere göre cazip olması dünyadaki doğal taş talebini artırmaktadır.

Alp-Himalaya dağları kuşağı üzerinde yer alan Türkiye çok yüksek mermer rezervi sahiptir. Dünya mermer rezervlerinin yaklaşık %40’ının ülkemizde bulunduğu araştırmalara göre kayıtlara geçmiştir. Ülkemizde 80’den fazla değişik yapıda ve 120’nin üzerinde değişik renk ve desende mermer çeşitleri bulunmaktadır

Dünyada çevreye verilen önemin giderek artması ve modern yaşamın getirdiği radyoaktif ışınlar, suni ve kimyasal yapı malzemeleri, topraktaki verimsizlik gibi sorunlar nedeniyle toplumlarda doğal yapı malzemelerinin kullanılmasına eğilim artmaktadır. Bu da yüksek doğal maden rezervi bakımından oldukça iyi olan Türkiye’nin gelecekte mermer ihracatının daha da artacağını göstermektedir.

Bu gönderi Mermer’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.