Mermer Fayans Parke Leke Çıkarma
Bu işlem yüksek bir bakım seviyesidir. Özellikle zemin gibi yüzeylerde çizilme oranı yüksek kullanımı sık olan zeminlerde daha yüksek bir bakım gerektirir. Eğer trafik alanı yüksek bir alanda mermer döşeme kullanmayı düşünüyorsanız; daha az bakım amaçlı cilalı gibi görünmeyen, yansıması olmayan kaplamalı ürünlerin kullanımı çizilme oranı açısından daha uygun olacaktır. Mermer in üzerine dökülebilecek yağ ve diğer sıvılar asit gibi kimyasal ürünleri mermer emeceğinden dolayı kolayca çizip zarar verebilir.
Mermer Fayans Bakım ve Temizliği
Doğaltaş Bakımı ve Temizliği
Döşeme sonrası ustanız tarafından üzerine kaplama yapılması çok mühimdir. Bbu kaplamanın zarar alması ya da alan kesimlerde, koruyucu kaplamanın tekrarlanması büyük bir önem arz eder. Doğal taşların üzerindeki pas sebepli lekeleriniz var ise bu pas lekelerinin temizliği çıkartılması için; Gliserin, Sodyum Sitrat, Oksalik Asit, Amonyum oksalat veya Sodyum tuzu gibi bileşenleri içeren profesyonel ürünler kullanabilirsiniz. Yağ, katran, yemek yağı, gıda kaynaklı lekelerin verdiği genel adı ile yağ tabanlı leke ve aşınmaları önlemek için; amonyak, mineral ruhları veya metil klorür içeren profesyonel bileşenler tercih edilmelidir.
Doğaltaşa Mürekkep yada benzeri sıvı döküldüğünde ne yapmalıyım?
Çiçeklenme adı ile tabir ettiğimiz mermer yüzeyinde beyazlanmalar; beyaz puslu gibi görünme durumlarında ise damıtılmış su ile ilgili bölgelerin temizlenmesi yeterli olacaktır.
Koyu renkli doğaltaşa mürekkep tarzı daha da koyultucu bir sıvı döküldüğünde; bu bölgeye aseton yada inceltici tiner gibi sıvılardan fazla olmamak şartıyla temizlemek ya da rengi açabilmek amaçlı uygulanabilir. Doğal taşınızın rengi daha açık tonlarda ise biraz çamaşır suyu veya peroksit gibi kimyasalları içeren sıvılar ile gerekli alana uygulanabilir. Kesinlikle az seviyede uygulanıp aşama aşama temizlenmesi gereklidir. Genel de 4-5 defa da gözle görünür bir temizlik olacak kadar az az uygulama yapılması önerilen zahmetli bir temizleme işlemi haline gelebilir.
Doğaltaşda ki Yosunlanma Nasıl Temizlenir?
Yüzeyde beliren nem sebepli, ortamın getirdiği şartların oluşturduğu yosunlar, mantarlar tarzı bazı orgabiyonik oluşumların temizlenmesi ve bu oluşumların engellenmesi amaçlı seyreltilmiş Amonyak, çamaşır suyu peroksit veya sodyum hidroklorür ile mermer yüzeyinin temizliğini yapabilirsiniz. Yüzeyde evi boyarken ya da herhangi bir sebepten dolayı boya gibi kaplayıcı renk tarzı boya sıvısı dökülmüşse metil klorür veya alkali boya sökücü gibi kimyasal temizleyiciler kullanılabilir. Çay, kahve, kozmetik vb gibi organik lekelerin temizliği için aseton, toluen ve ksilen kullanılabilir. Alternatif bir temizleme metodu olarak ayrıca hidrojen peroksit dökülüp bir kaç damla amonyak ile biraz beklettikten sonra bir bez yardımı ile temizlik denenebilir. Mermerin yüzeyinde bazı renk değişiklikleri fark edilmiş ise bu bölgeler de alkalin sıvı, çamaşır suyu, hidrojen peroksit veya ilgili bölgenin tekrardan bilercesine kazınıp tekrardan olması gerektiği gibi kaplaması yapılabilir. Zaten genel anlamda profesyonellerce başarılı bir kaplama gerçekleşmiş ise mermerin doğasının gereği meydana gelecek aşınmaların tümünün önüne geçilmiş oluyor ve sadece temizlenip tekrardan kaplama yapılarak sonsuza kadar mükemmel görünümlü doğal taşlarınız olabilir.